Skip to main content

Laurent Geelhand

Managing Partner (Brussel, Parijs) en Partner (London)

Laurent Geelhand

Laurent wordt alom erkend als een autoriteit op het gebied van Europees mededingingsrecht en internationale procesvoering. Daarnaast is hij door Global Competition Law Review erkend als een van ‘the stars of the in-house antitrust bar’.

Expertise

Voor zijn werkzaamheden bij Hausfeld, was Laurent de ‘European General Counsel’ van Michelin, waar hij door middel van innovatieve procestechnieken en financieringsconstructies systematisch procedures ondernam tegen leveranciers. Zodanig heeft hij schikkingen ter waarde van enkele miljoenen euro’s weten te treffen, voortvloeiend uit de wax-, synthetisch rubber- en chemicaliënkartels. Gedurende zijn tijd bij Michelin, heeft hij een hoogstaand en succesvol mededinging-nalevingsprogramma ontworpen.

Cliënten

Bij Hausfeld geeft Laurent leiding aan de sterkste automobielpraktijk in Europa waarbinnen hij velen schikkingen heeft getroffen en velen miljoenen aan schadevergoeding heeft verhaald namens zijn cliënten. Daarnaast vertegenwoordigt hij enkele van de bekendste bedrijven en professionele organisaties in België, Frankrijk en Nederland.

Praktijkgebieden

Mededingingsprocesvoering

Als één van de pioniers in de private handhaving van mededingingsregelgeving heeft Laurent altijd op de voorgrond gestaan bij spraakmakende zaken.

Meest recentelijk werkt hij aan zaken in de Nederlandse rechtbanken namens meer dan 2100 cliënten verspreid over heel Europa die benadeeld zijn door het vrachtwagenkartel en samen ongeveer 275.000 vrachtwagens aanschafte.

Hij heeft Michelin bijgestaan in de zaak Michelin II omtrent het misbruik van een machtspositie. Bij Hausfeld, heeft hij claimanten vertegenwoordigd in de volgende zaken met betrekking tot kartels of het misbruik van een machtspositie:

     Rubber Chemicaliën Synthetisch Rubber
     Paraffine Wax  Luchtvracht
     Autoglas Kogellagers
     Kabelbomen Wasmiddelen
     Veiligheidssystemen voor inzittenden   Yoghurts (Frankrijk)
     Liften RoRo/Zeevervoerders
     Voorspanstaal Starters & Dynamo’s
     Google  

 

Eerder heeft hij:

 • Boeing bijgestaan in een procedure voor de Europese Commissie met betrekking tot de fusie tussen Boeing en McDonnel Douglas en Klaus Jacobs in een Belgische procedure met betrekking tot de fusie tussen Barry en Callebaut.
 • onderdeel uitgemaakt van het team dat zich bezighield met Coca-Cola Enterprises in procesvoering rondom het misbruik van een dominante positie.

Wat Anderen Zeggen

Legal Business Awards 2019

Hausfeld was genomineerd voor de prijs ‘Mededinging Team van het Jaar’ voor de vertegenwoordiging van Peugeot (PSA Group) tegen twee Europese en vier Japanse fabrikanten die schuldig waren bevonden aan het manipuleren van prijzen in 2014. Laurent gaf leiding aan deze vordering.

Financial Times Innovative Lawyers Awards

Hausfeld won de prijs voor ‘Innovatie in Juridische Expertise – Geschiloplossing’ tijdens de FT Innovative Lawyer Awards 2018 voor de innovatieve manier waarop het Nederlandse vrachtwageneigenaren in staat stelde om een massavordering in te stellen tegen het vrachtwagenkartel. Laurent werd persoonlijk geloofd voor zijn rol in deze zaak waarin hij nauw samenwerkte met TLN, de voornaamste brancheorganisatie in de Nederlandse transportsector.

The Lawyer Top 20 Litigation 2018

Hausfeld vertegenwoordigede PSA Group in hun vordering tegen de fabrikanten van het kogellager kartel. Deze zaak, waarin een schikking werd getroffen voordat de inhoudelijke zittingbegon, gold als één van The Lawyers’s Top 20 zaken van 2018.

Legal 500

‘Expertise van een topniveau’– Competition Litigation, 2020

Laurent Geelhand … zeer geprezen voor zijn werk dat zich uitstrekt over ‘een indrukwekkend portfolio van cliënten in de automobiele industrie.’ - Competition Litigation, 2018

Who’s Who Legal

Laurent wordt gerekend tot een van de vooraanstaande namen in het Europees mededingingsrecht en is ‘hoog aangeschrevgen voor zijn ervaring in het vertegenwoordigen van eisers, voornamelijk in de belangrijke private handhavingzaken van het mededingingsrecht.’ Daarbij werd hij vermeld voor zijn ‘uitzonderlijke prestatie’ door ‘WWL Competition 2018, Plaintiffs’,  die ook de Europese kantoren beschreef als ‘uitblinkend’ en Hausfeld als ‘…leidend kantoor op de Europese markt.’

Bovendien wordt slechts een van de zeven personen die wordt overwogen, uitgekozen voor een vermelding op de Thought Leaders Competition, Plaintiffs lijst. In 2019 werd Laurent toegevoegd aan die lijst van voor het rechtsgebied Belgie. - Competition Litigation, 2018

Global Competition Review

Laurent is alom erkend als een autoriteit op het gebied van Europees mededingingsrecht en internationale procesvoering. Hij wordt zowel benoemd als één van de sterren onder de in-house mededingingsjuristen als vermeld in de ‘Top 35 Corporate Competition Counsel’. “…door middel van innovatieve procestechnieken en financieringsconstructies, heeft Laurent schikkingen weten te treffen namens de bandenfabrikant ter waarde van enkelen miljoenen, voortvloeiend uit het rubber chemicaliën, synthetisch rubber en parrafine waxkartels.” – GCR, 2018  

Vermeld als één van de sterren onder de in-house mededingingsjuristen – Competition Litigation
Vermeld in de Top 35 Corporate Competition Counsel. – Competition Litigation, 2014

Educatie

Master of Laws (LLM), Universiteit van Washington
Bachelor of Laws (LLB), Recht en economie, Vrije Universiteit Brussel, Magna cum laude en top 10%
Strafrecht, Vrije Universiteit Brussel, Magna cum laude en top 10%
Bachelors of Laws (LLB), Vrije Universiteit Brussel, Cum laude en top 10%

Beëdigingen

Balie van Brussel

Affiliaties en Lidmaatschappen

Lector in Europees mededingingsrecht aan de Universiteit van Montpellier

Nieuws en pers

Laurent wordt regelmatig geïnterviewd door radio, tv en kwaliteitskranten zoals de Financial Times en Business Week. U kunt de meest recente artikelen, nieuwsberichten en persberichten raadplegen in de respectievelijke secties hieronder. Daarnaast enkele hoogtepunten:

BFM Business TV, 18 september 2018: Les "cartels des camions", un dossier sans précédent pour le droit de la concurrence en Europe

Les Echos, 10 september 2018: Déjà puni par Bruxelles, le « cartel des camions » fait face à ses clients

Verschillende interviews in Global Competition Review

Publicaties

"Guide to funding competition damages claims in England" - Law & European Affairs, 2016/1,  met co-auteurs Stella Gartagani and Charles Laporte-Bisquit

"CDC v Akzo Nobel and Others: Clarifications on the Jurisdiction Rules in Cartel Damages Claims" - Journal of European Competition Law & Practice, juli 2015, met co-auteur Stella Gartagani

« L’indemnisation du préjudice causé par une pratique anticoncurrentielle : nouvel eldorado des praticiens du droit de la concurrence et des victimes de pratiques anticoncurrentielles? » in A quoi sert la concurrence?, Institut de droit de la concurrence, oktober 2014

Verschillende publicaties, in het bijzonder ten aanzien van de hervorming van artikel 102 van het VwEU en over mededinging-nalevingsprogramma’s; “The rise of public cartel enforcement and the seeds of potential decline” - St.Gallen ICF Conference Book, 2010, met co-auteur Michael Hausfeld.

Presentaties en Speeches

Laurent spreekt regelmatig op toonaangevende conferenties over de hele wereld, waaronder de conferenties van de ABA, GCR, Knect en het Franse Hoogste Gerechtshof.

In de toegewijde ‘Evenementen’ sectie heeft u toegang tot de meeste recente evenementen waar Laurent gesproken heeft. Daarnaast zijn er de volgende conferenties:

 • Developments and economics of follow on damages, Brussels KNect CompLaw Cartel Conference, 17 September 2019
 • Mass Claims – approaches to the management, coordination and bundling of large numbers of related claims, GCR 10th Annual Competition Litigation Conference in London, 4 October 2018
 • Authorité de la Concurrence, La Procédure de Transaction, 2 October 2018
 • Quelle Application en Europe, Rendez-vous de L'Autorite de la Concurrence Transaction in Paris, 2 October 2018
 • Current developments on the implementation of the EU Damages Directive, CDR Competition LItigation Symposium, 22 February 2018 
 • International Corporate Counsel College in Amsterdam, 9-10 November 2017
 • Knect Competition Law in the Automotive Sector in Brussels,13 June 2017
 • Knect UK Competition Law 2017 Conference in London, 28 February 2017
 • Private Enforcement of Competition Law in Brussels, 27 February 2017

Gerelateerd nieuws & pers